« takaisin

Kynät käteen liimaperseet

[fa icon="calendar'] 06.10.2016  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen

Muistio-467658-edited.jpeg

Nyt on pakko Nordic Business Forumin kunniaksi jatkaa viime viikon blogin teemaa, johon Kreeta Karvalakin viittasi Iltalehdessä. Ansiokkaassa blogissaan Karvala kuvaili 11-vuotiaan tuntoja digitaalisesta oppimisesta. Hän totesi“... että kaikkia tehtäviä ei tarvitsisi tehdä tietokoneella e-vihkoihin. Haluaisin saada oikeat vihot takaisin…”. Jotain vihoissa ja käsin kirjoittamisessa on.

Itse asiassa niissä on paljonkin. Princetonin yliopiston tutkimuksessa Pam A. Mueller on selvittänyt läppärillä tehtyjen muistiinpanojen ja käsin kirjoittamisen eroja luennolla. Tulos on selvä. Ilmeisesti on niin, että läppärillä kirjoittaminen on nykyihmiselle niin paljon nopeampaa, että meillä on taipumus kirjoittaa liikaa ja jopa sanatarkasti kuulemamme tai katsomamme materiaali. Sanatarkasti kopioiminen taas on huono toimintatapa työmuistin kannalta. Kirsti Lonka kutsuisi sitä pintaprosessoinniksi. Käsin kirjoittaessa on pakko tiivistää ja luoda jotain omaa, mikä taas on työmuistin ja oppimisen kannalta erittäin hyvä.

Muistiinpanojen tekeminen oli yhtä tehokasta koneellakuin käsinkin kirjoittaessa, mikäli kysyttiin vaan fakta- tai nippelitietoa. Jos oppiminen taas edellytti tiedon soveltamista, siis syvällisempää oppimista, käsin kirjoittaminen hakkasi koneen näpyttelyn mennen tullen. Linkin takaa löytyy sekä teksti asiasta että Muellerinhaastattelu audiona.

No miten tämä sitten liittyy Nordic Business Forumiin? Nyt on niin, että olen saanut kutsun ja etuoikeuden liittyä Jari Sarasvuon seurueeseen kyseisessä tapahtumassa. Jari on peräänkuuluttannut “liimaperseilyn” lopettamista, siis sitä, että maailmanluokan esitysten jälkeen maataan penkissä kuin kuolleet lahnat ja hädin tuskin jaksetaan taputtaa kohteliaita kahden sormen golftaputuksia. Samaan syssyyn hän on ihmetellyt sitä, että ihmiset eivät tee muistiinpanoja ja ota kaikkea mahdollista hyötyä ko. seminaarista. Itse ihmettelen samaa.

Siis sen lisäksi, että muistiinpanot pitää tehdä, ne on syytä väsätä vanhaan malliin kynällä ja paperilla. Kyllä 11-vuotias tietää! 

 

Tuomo Loukomies

Oppimisvalmentaja 

PS. Jätä sähköpostiosoitteesi, jos haluat oppia nopeammin ja hyödyntää koko aivojesi potentiaalin.

Saat heti ymmärtävän lukemisen työkalun, jonka avulla opit nopeammin. Työkalu sisältään videon ja 4 käytännön ohjetta. Klikkaa TÄSTÄ.

Kyllä! Haluan tietää miten voisin oppia nopeammin ja työskennellä tehokkaammin.


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa