Batman vs. Superman! Häiveoppiminen on uusi musta!

[fa icon="calendar'] 20.02.2017  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen

 

Häiveoppiminen? Mitä se sellainen on? Kävipä niin, että kun pitää mielen avoimena, toisinaan oppii jotain uutta. Jollet ole kärpänen tai etana, lasinsileään on vaikea tarttua. Aivan kuten viruskin tarttuu hengitysteiden epätasaiseen ja rosoiseen pintaan, usein oppimisenkin kohdalla tarvitaan tartuntapintaa ja rosoa. Sana häiveoppiminen herätti minussa rosoisen tunteen, johon uusi käsite pääsi tarttumaan kuin varkain.

Lue lisää

Lue tämä, jos edessäsi on pääsykoe, ylppärit tai tentti

[fa icon="calendar'] 09.02.2017  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen

Suomen kielessä on ongelma. Meillä menevät lukeminen (reading) ja opiskeleminen (studying) sekaisin. “Luitko tenttiin” kysytään ja päivitellään kuinka paljon joku on lukenut. Abeilla on “lukuloma” ja toisen asteen yleissivistävä opinahjokin on nimeltään “lukio”. Siis paikka, jossa luetaan.

Ensimmäinen opetus

Tässä tulee ensimmäinen opetus. Oppiminen ja lukeminen eivät ole sama asia, eivätkä ne aina ole edes kausaalisessa suhteessa keskenään. Kausaliteetti tarkoittaa sitä, että asioiden välillä on syy-seuraus- suhde. Korrelaatio taas tarkoittaa ilmiöiden samanaikaisuutta. Kuten tästä linkistä voi todeta, korrelaatio ei tarkoita, että asioilla olisi syy-seuraus- suhde, vaikka ne samanaikaisesti esiintyisivätkin. Korrelaatio on riippuvuussuhde, kausaalinen tai ei.

Kyllä! Haluan tietää miten voisin oppia nopeammin ja työskennellä tehokkaammin.

Lue lisää

Anna tsäänssille mahdollisuus

[fa icon="calendar'] 02.02.2017  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen

Olen helsinkiläinen ja täältä myös kotoisin. Tämä piirre saattaa joitakuita ärsyttää, mutta en silti suostu laskemaan helsinkiläisyyttä itselleni minkäänlaiseksi vajaavuudeksi. En tosin vahvuudeksikaan. 

Helsinkiläisenä olen ulkoillut keskuspuistossa satoja, ellei tuhansia kertoja pikkupojasta saakka. Samoin olen käynyt Länsi-Pasilassa melko taajaan. Olen myös urheilumiehenä kolunnut suurimman osan pääkaupungin urheiluhalleista ja suorituspaikoista läpi jossain elämäni vaiheessa.

Lue lisää