« takaisin

Kuka on Tuomo Loukomies?

[fa icon="calendar'] 18.03.2016  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen

IMG_2336.jpg

Olen muutosvalmentaja ja koulutukseltani erityisopettaja Tuomo Loukomies. Intohimoni on oppiminen. Jos tarkemmin sanotaan, niin varsinainen intohimoni on parempi oppiminen, joka jatkuu koko elämän ajan. Nykyään tiedetään, että oppiminen alkaa jo ennen kuin synnymme ja jatkuu kuolemaamme saakka. Aivomme on uskomaton elin, jonka kykyä oppia uutta ja muovautua uusien haasteiden edessä ei saa jättää käyttämättä.

Tuntuuko sinusta siltä, että oppiminen on jotain, mitä tehdään koulussa ja opiskelupaikoissa? Elämä on jotain muuta. Elämä on selviytymistä päivästä toiseen eikä uuden oppiminen liity siihen mitenkään. Eikö?

Olet väärässä. Ihmisen perustarpeisiin kuuluvat tarve kuulua ryhmään ja tarve olla osaaja. Ihminen tarvitsee liittymistä ja vipua. Jos annamme aivojemme käydä minimiteholla ja automaattiohjauksessa ilman, että haastamme niitä jatkuvasti, jäämme lopulta yhteisön reunoille ja aika ajaa meistä ohi. Jos emme päivitä osaamistamme ja ole valmiita avoimesti haastamaan itseämme, putoamme kelkasta.

Onneksi viime aikoina on ymmärretty, että aivomme on varsinainen superelin. Sen lisäksi, että aivojemme hermoverkot järjestyvät uudelleen oppimisen seurauksena, aivomme tuottavat UUSIA hermosoluja toisin, kuin ennen on uskottu. Oppiessamme käyttämään tehokkaita muististrategioita muistimme kapasiteetti moninkertaistuu.

Oletko kokenut, että lukeminen on työlästä? Onko muistisi huono? Etkö saa keskityttyä, kun monet häiriöt pilaavat tarkkaavaisuutesi? Usko pois, minäkin olen kokenut tuon kaiken. Tarkkaavaisuuteni ja muistini puutteiden vuoksi aloin lopulta itse noudattaa niitä ohjeita, joita olin pitkään antanut muille. Huomasin, että asioihin voi vaikuttaa ja harjoittelu tuottaa tulosta kuntosalin lisäksi myös mielen punttiksella.

Meillä kaikilla on oma kehonkuvamme ja käsityksemme siitä, millaisiin fyysisiin suoritteisiin sovellumme. Minun kehonkuvani oli voimailijan ja amerikkalaisen jalkapalloilijan kehonkuva, joka oli mahdollisimman kaukana kestävyysurheilijasta. Ajauduin kuitenkin kaverien mukana maantiepyöräilemään ja erään kerran pyörälenkillä tuttu kaveri pyysi lähtemään mukaan seuraavaan kesän pyöräilytapahtumaan, joka olisi kuulemma "mukava reissu". Lupauduin mukaan.

Tutustuttuani tapahtuman nettisivuihin karmea totuus valkeni minulle. Kyseessä oli Vätternrundan, 300km kilpailu, joka ajettaisiin yöaikaan. En uskonut selviytyväni haasteesta. Ensimmäinen ajatukseni oli soittaa ja perua osallistumiseni. En kuitenkaan kehdannut ja aloin sen sijaan miettiä, kuinka haasteen selättäminen olisi mahdollista. Hankin valmentajan, jonka ohjauksessa aloin tiukan talvitreenin seuraavan kesän haastetta ajatellen. Koko talven harjoittelin ohjelman mukaan ammattilaisen valmennuksessa. Kesän tullessa olin valmis niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Itse kilpailu sujui yli odotusten. Ajoin 300 km aikaan 8.56, joka tarkoittaa yli 34km/h keskinopeutta.

Edelleen pidän suoritusta itselleni käsittämättömänä. Tärkeintä kuitenkin oli, että tuo suoritus muutti ajatteluani. Ymmärsin, että ihmisen, niin minun kuin sinunkin, kapasiteetti on rajaton jos kolme ehtoa täyttyy:

 1. Sinulla on aito sisäinen motivaatio onnistua

2. Sinulla on ympärilläsi oikeat ihmiset

3. Sinulla on halu uhrata ja uhrautua.

Tämän kokemuksen jälkeen omaksuin ajattelutavan, jossa kehitän itseäni kaikin tavoin niin fyysisesti, mutta erityisesti henkisesti. Perehdyttyäni oppimisen positiivisiin vaikutuksiin aivoissa aloin ottaa mielen harjoittamisen vakavasti. Nyt olen huomannut, että mielialani, elämäniloni ja kärsivällisyyteni ovat parantuneet huomattavasti, tuottavuudesta ja ajanhallinnasta puhumattakaan.

Ennen vanhaan ajattelin, että vanha koira ei opi uusia temppuja. Vaikka toimin opettajana uskoin, ettei uuden oppiminen koskenut minua itseäni. Nykyään voin vakuuttaa, että mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Oppimisen, muistin, metakognition ja motivaation harjoittaminen monipuolisesti on uuden elämäni jokapäiväinen päämäärä. 

Usein ihmiset tekevät sen virheen, että tyytyvät siihen missä he ovat nyt. Näe mieluummin itsesi sellaisena, miksi voit tulla.

Jos haluat kehittyä työssäsi, voin auttaa sinua. Autan ihmisiä ymmärtämään muistia, oppimista ja aivojen toimintaa paremmin. Autan sinua konkreettisilla työkaluilla tehostamaan oppimistasi ja osaamistasi millä tahansa elämänalueella. Lähde mukaani oppimisen tutkimusretkelle ja käännetään elämäsi suunta. Treenataan samalla aivosi kuntoon.

 Tuomo Loukomies

PS. Jätä sähköpostiosoitteesi, jos haluat oppia nopeammin ja hyödyntää koko aivojesi potentiaalin.

Saat heti ymmärtävän lukemisen työkalun, jonka avulla opit nopeammin. Työkalu sisältään videon ja 4 käytännön ohjetta. Klikkaa TÄSTÄ.

KYLLÄ, HALUAN OPPIA NOPEAMMIN JA TYÖSKENNELLÄ TEHOKKAAMMIN!


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa