« takaisin

Loukomiehen koulu podcast - Osa 19 - Emilia Lahti

[fa icon="calendar'] 15.06.2017  |  Tuomo Loukomies  |  Podcast

Emilia Lahti Shownotes

Emilia Lahti on psykologian tutkija, joka on opiskellut legendaaristen positiivisen psykologian isän, Martin Seligmanin sekä mm. Grit- kirjan kirjoittajan Angela Duckworthin kanssa. Duckworth myös mainitsee Emilian ja sisun kirjassaan.

Suomessa Emilia on tullut tunnetuksi “sisututkijana”, koska hänen tutkimuksensa Angela Duckworthin ohjauksessa käsitteli Sisun käsitettä, jolle ei löydy suoraa vastinetta muista kielistä. Sisu eroaa jonkin verran englannin kielen käsitteistä Grit, Perseverence ja Resiliance. Tavoitteena saattaa jopa olla vakiinnuttaa Sisun käsite kansainväliseen psykologian termistöön.

67CB44BC-1FF5-4AC8-9B0A-A844A3D39E50-957049-edited.jpg

Emilian aamut eivät yleensä pidä sisällään aamupalaa, paitsi joskus Emilia syö kananmunan kahvin kaverina. Emilia ei kuitenkaan tunnustaudu noudattavansa tiukasti mitään rutiinia juoksemisen lisäksi. Aamuihinsa Emilia toivoisi saavansa esimerkiksi meditaatiorutiinin.


Oppiminen on voittava tapa. Jos haluat rakentaa oppimisesta itsellesi voittavan tavan lue lisää.

Tällä hetkellä Emilia keskittyy Sisu Not Silence- hankkeensa eteenpäin viemiseen. Hanke kohdistuu perheissä ja parisuhteissa tapahtuvan henkisen-, fyysisen,- ja seksuaalisen väkivallan ympärillä olevan hiljaisuuden muurin rikkomiseen ja sitä kautta tietoisuuden lisäämiseen ja ilmiön vähenemiseen. Emilian ajattelussa korostuu nollatoleranssi kaikkea toisen yksilön alaspainamista kohtaan. Taustana hankkeelle ovat Emilian omat rankat elämänkokemukset ja hankkeen avulla Emilia haluaa antaa jotain takaisin ihmisille.

Hankkeen Kick starttina toimii ensi marraskuussa alkava ultrajuoksu, jossa Emilia juoksee Uuden-Seelannin päästä päähän, n. 2400 km 50 päivässä. Tällä hetkellä Emilian päivät täyttyvät harjoittelusta, hankkeen järjestämisestä sekä väitöskirjatyöstä, jota Emilia tekee Esa Saarisen ohjauksessa. Väitöskirjan aiheena on trauman jälkeinen kasvu ja se, kuinka ihmiset selviävät erittäin haastavista elämänkokemuksista.

Emilia uskoo hankkeen avulla voivansa todistaa omien unelmien toteuttamisen mahdollisuuden ja voiman. Unelmien toteuttaminen alkaa siitä, että emme itse liiskaa niitä pieniä unelmien siemeniä, joita mieleemme silloin tällöin herää.

Kantavia teemoja Emilian puheessa on se uskomaton potentiaali, mikä meissä ihmisissä on, usein piilotettuna pinnan alle. Kaikki mikä on hyvää ja kaunista toisessa ihmisessä, pitää aina sanoa ääneen, vaikka kyseessä olisi kuinka pieni asia. Näin annamme mahdollisuuksia toisten ihmisten potentiaalille nousta esiin.

Sisu ja myötätunto kuuluvat Emilian mukaan saumattomasti yhteen. Samalla tavalla mieli ja kroppa ovat yhtä. Mieli ohjaa kehoa, mutta yhtä paljon kehomme ohjaa mieltä.

Emilia toteutti pitkäaikaisen haaveensa suorittaa Iron Man- matkan triathlon Uudessa-Seelannissa tänä keväänä. Aikaa unelman toteutumiseen meni 16- vuotta. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että unelmat voivat ja ne kannattaa toteuttaa. Triathloniin Emilia treenasi ammattimaisen online- valmentajan kanssa.

Ultrajuoksu ja Triathlon ovat hyviä metaforia elämässä tapahtuville vaikeuksille ja vastoinkäymisille. Ultrapitkissä suosituksissa tulee varmasta vastaan tilanteta, joissa tuntuu, että ei jaksa enää metriäkään. Nämä vaikeudet ovat kuitenkin ylitettävissä, ja niiden jälkeen ihminen on yleensä vahvepi kuin ennen. Ihmisen on pakko oppiakseen ja kasvaakseen kokea myös vaikeuksia ja haasteita. Poistua kuuluisalta “mukavuusalueelta”. Tähän perustuu myös post-traumaattisen kasvun ajatus, jota Emilia tutkiin nyt väitöskirjassaan.

Yksi uskomattomista kokemuksista Emilian elämässä on ollut 10-viikon intensiiviopiskelu Singularity Universityssä, joka oli Emilian mukaan uskomaton kokemus.

Kuuntele ja ota opiksesi Emilian lempeän sisun ja myötäelämisen asenteesta. Antoisia kuuteluhetkiä!

Kiitos tästä!

Tuomo Loukomies

Kyllä! Haluan tietää miten voisin oppia nopeammin ja työskennellä tehokkaammin.

Get_it_on_iTunes_Badge_FI_0209_kopio.png

Lisätietoa Emiliasta

https://www.emilialahti.com/

Sisu - Vastoinkäymiset voitoiksi | Emilia Lahti | TEDxTurku

Sisu – toiminnan tahtotila

YLE -uutiset - Väkivalta parisuhteessa ei tule yllätyksenä – se on jotain muuta kuin nyrkki nakkikiskan jonossa


Oppiminen on voittava tapa. Jos haluat rakentaa oppimisesta itsellesi voittavan tavan lue lisää.
 

Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa