« takaisin

Loukomiehen koulu podcast - Osa 15 - Tapio Pajunen

[fa icon="calendar'] 20.03.2017  |  Tuomo Loukomies  |  Podcast

Tapio Pajunen Shownotes

Pitkän linjan politiikan toimittajalla ja puhetyöläisellä Tapio pajusella on vankka kokemus analyyttisestä puhetyöstä. Tapion kanssa oli äärimmäisen opettavaista keskustella studiossa, sillä lause on varmaa tuhansien tuntien koulimaa ammattilaisen ilmaisua.

Meiltä löytyi Tapion kanssa useita yhtymäkohtia kuten armeija-aika ja tie yliopistoon… Toimittajaksi Tapio kertoo oppineensa tekemällä. Mitään journalistisia opintoja Tapio ei kerro opiskelleensa. Toki hän on opiskellut poliittista historiaa valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Paras koulu toimittajalle on Pajusen mukaan yleissivistys.

IMG_0865-211334-edited.jpg

Tapio ei ole koskaan toiminut kirjoittavana toimittajana, vaan pelkästään radion puhetyössä ja nimenomaan “sähköisellä puolella” :) Toki radiotoimittajakin kirjoittaa paljon. Toimittajuus on oikeastaan moniammatillinen työ.

Vieraiden kanssa ei politiikkaradiossa ole ollut ongelmia sen suhteen, että toimittajat olisivat laittaneet vieraat liian koville. Suoran lähetyksen formaatti on siinä mielessä reilu vieraalle, että siinä jokainen vastaa itse sanomisistaan. Poliitikot tulevat Politiikkaradioon mielellään.Kyllä! Haluan tietää miten voisin oppia nopeammin ja työskennellä tehokkaammin.

Se, mikä minua hämmästyttää Tapion työskentelyssä on, miten hän pystyy pitämään itsensä puolueettoman kuuloisena asioita käsiteltäessä. Tapion mukaan tämä kyky on osa ammatillisuutta.

Oppimista ajatellen on mielenkiintoista se, miten Tapio toimii työssään. Tapiolla on kirjoitettuna jonkinlainen käsikirjoitus ja näkökulma asioista lähetyksiä varten. Poliittinen kieli on usein melkoista jargonia ja asiat pitää ensin “suomentaa” itselleen. Ranskalaisten viivojen avulla Tapio pystyy muistamaan kirjoitetut asiat lähetystilanteessa. Mitään mindmapin kaltaisia visuaalisia apuja Tapio ei lähetyksessä käytä. Kirjaansa kirjoittaessaan Tapio kuitenkin kertoo käyttäneensä mindmapia hahmottamisen apuna.

Get_it_on_iTunes_Badge_FI_0209_kopio.png

Minulle toimittaja Pajunen antaisi lahjaksi Orwellin klassikoita. Tästä neuvosta aion kyllä ottaa onkeeni. Esimerkiksi Eläinten vallankumous on jäänyt minulta aikanaan lukematta. Pajunen pitää Orwellin yhteiskunnallisia tekstejä ajattomina.

Kirjan kansalaistaito voit tsekata täältä.

Politiikkaradio iTunesissa.

Pistä tilaukseen Kolmen Kohdan Keskiviikko-viikkokirje nettisivuilta ja jaa podcastia sosiaalisen median härpäkkeillä. Palataan ensi viikolla blogin ja muun sisällön myötä.

Oppimisterveisin! 

Tuomo Loukomies

 

 

 


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa