« takaisin

Rakkaus, maastopuku ja lentäjän poika

[fa icon="calendar'] 02.12.2015  |  Tuomo Loukomies  |  Blogi

Yhdysvaltojen laivaston erikoisjoukko Navy SEAL on eräs maailman koulutetuimmista ja parhaista armeijan erikoisyksiköistä. Kuuntelin entisen Navy SEAL- sotilaan ja kouluttajan Jocko Willinkin haastattelua suositussa Tim Ferriss-podcastissa. Ferriss kysyi Willinkiltä, mitkä ovat hänen mielestään johtajan tärkeimmät taidot? Willink mietti hetken ja sanoi kaksi.

Nöyryys ja objektiivisuus

Ensinnäkin tärkeää johtajalle on nöyryys. Nöyryydellä Willink ei tosiaan tarkoittanut nöyristelyä. Hän ei ole nöyristelevän oloinen kaveri. Nöyryydellä hän tarkoitti nöyryyttä oppia uutta ja tunnustaa, että ei tiedä kaikkea. Hänen mukaansa armeijassa tämä on erityisen vaikeaa ja taito löytyy vain parhailta sotilasjohtajilta.

Toinen Willinkin mainitsema taito yllätti minut hieman. Hänen mukaansa johtajalle on tärkeää osata asettua itsensä ja tilanteen ulkopuolelle. Hänen tulee pystyä seuraamaan tapahtumia ulkopuolisen silmin ilman omaa tunnefiltteriä. Tämä objektiivisuuden kova vaatimus on Willinkin mukaan erittäin hyödyllinen taistelutilanteessa. Hän kertoi edelleen harjoittelevansa tätä kykyä päivittäin aivan arkisissa tilanteissa kuvittelevansa itsensä kattoon katselemaan puuhastelujaan.

Vallankäyttö parisuhteessa

Miten nämä kovan linjan johtajuusopit sitten liittyvät rakkauteen, parisuhteeseen ja oppimiseen? Parisuhteessa on aina kyse viestinnästä, vuorovaikutuksesta ja vallasta. Parisuhteessa EI voi käyttää niin paljon valtaa toiseen kuin pystyy. Hyvä parisuhde ei perustu vallankäytölle ja oman vallan maksimoimiselle. Hyvä parisuhde perustuu vallan luovuttamiselle ja antautumiselle TOISEN valtaan. Tämä jos mikä vaatii nöyryyttä ja aitoa pyrkimystä oppimiseen ja kasvamiseen. Tässä meillä jokaisella on tekemistä.

Pyrkimys objektiivisuuteen taas auttaa ristiriita- ja viestintätilanteissa pysymään rauhallisena, katsomaan asioita toisen näkökulmasta ja löytämään kompromisseja. Omista tunteista käsin toimiminen johtaa sokeuteen, ylilyönteihin ja viestintäyhteyden katkeamiseen.

Mielikuvalentely ja arki

Käytännössä omista ajatuksista, tunteista ja näkökulmasta irroittautuminen tositilanteessa ei onnistu ilman etukäteen tapahtunutta sinnikästä harjoittelua. Willink kertoi harjoitelleensa tätä taitoa päivittäin useiden vuosien ajan. Jokapäiväisissä arkisissa askareissa hän sulkee hetkeksi silmänsä ja katselee tilannetta lintuperspektiivistä mielikuvissaan. Avain onnistumiseen on keskittyminen ja yksityiskohtiin paneutuminen. Voit kokeilla tätä itse heti. Sulje silmäsi, lennä mielikuvissasi kattoon yläpuolellesi ja katsele miltä näytät juuri nyt. katsele sielusi silmin vaatteitasi, asentoasi ja vaikkapa käsiesi liikkeitä.

Kun oppii tämän taidon arkisissa tilanteissa, pystyy lopulta käyttämään sitä stressitilanteissa. Tavoite on, että oma arviointikyky paranee, eivätkä omat tunteet sotke koko kommunikaatiota. En väitä, että parisuhde on sotaa, mutta Gandalf-tason sotilasjohtajan mielenhallintastrategian oppimisesta voi olla sinullekin hyötyä. Saattaapa itsensä yläpuolella lentely hyödyttää sinua muillakin elämänalueilla, vaikkapa opettamisessa, valmentamisessa tai johtamisessa.


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi