« takaisin

Oppijan 10 virhettä - Osa 3/10 Kiire

[fa icon="calendar'] 21.05.2016  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen

Kiire

Oletko joskus jättänyt jonkun tärkeän ja ison asian opiskelun aloittamisen viime tinkaan etkä sitten loppujen lopuksi oppinutkaan asiaa kovin hyvin. Sitten syytät kiirettä ja oikeassa olet. Siinä se vika onkin. Kiire on kuitenkin sinun oma valintasi, joten oikeasti syyllinen huonoon oppimistulokseen olet sinä itse.

Kiire on oppimisen vihollinen ja siksi oppimisessa on enemmän kuin usein kysymys ajankäytön hallinnasta. Muistin kannalta on nimittäin niin, että hautumaan jätetty, melkein unohdettu ja sitten mieleen palautettu jää loppujen lopuksi pysyvämmin pitkäkestoiseen muistiin kuin pikaoppiminen. Ymmärrys ei synny hetkessä, ja lopulta vain sen minkä ymmärrät, voit muistaa kunnolla ja oppia.

Varaa pitempi ajanjakso oppimista varten, kuin olit ensin ajatellut. Se on perusteltua jo pelkästään unenkin näkökulmasta. Tiedon siirtyminen lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin tapahtuu nimittäin lopullisesti syvän unen aikana. Kahden viimeisen päivän, tai viimeisen illan paniikkilukeminen ei koskaan luo pitkäkestoisia muistijälkiä ja tuota pysyviä oppimistuloksia. Ajankäyttö olisikin syytä suunnitella niin, että oppimisen ja kertaamisen väliin jää pitempiä hauduttelujaksoja, jolloin osa tiedosta unohtuu, tai vähintään hämärtyy. 

Kun opiskeltava tieto on ensin poimittu niin, että se on ymmärrettävässä muodossa ja sitten painettu mieleen tehokkaita muististrategioita käyttäen, mieleen palauttaminen on helppoa. Nyt  kertaus toimii erittäin hyvänä rauhoittavana valmistautumisena esimerkiksi tenttiin. Kertauksen ei ole tarkoitus olla paniikinsekaista epätoivoista muistelua, vaan mielen rauhoittamista ja osaamisen varmistamista. Koko tälle prosessille täytyy kuitenkin jättää aikaa.

Suosittelenkin kalenterin kanssa opiskelua. Usein hyvä oppiminen vaatii viikonkin tauon opiskelun ja kertaamisen välillä, jonka jälkeen mieleen palautettu tieto säilyy paljon vahvempana säilömuistissa ja on helpommin palautettavissa mieleen stressitilanteissa, joka koetilanne, tentti tai vaikka esitelmän pitäminenkin on. Mieleen palauttamisesta on pakko vielä mainita, että mitä paremmin työmuistia on autettu mieleen painamisen vaiheessa, sitä helpompaa muistiin palauttaminen on. Työmuistia voi auttaa käyttämällä tietoisesti muististrategioita, mutta on olemassa toinenkin tapa.

Tuomo Loukomies

PS. Jätä sähköpostiosoitteesi, jos haluat oppia nopeammin ja hyödyntää koko aivojesi potentiaalin.

Saat heti ymmärtävän lukemisen työkalun, jonka avulla opit nopeammin. Työkalu sisältään videon ja 4 käytännön ohjetta. Klikkaa TÄSTÄ.


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa