« takaisin

Pois paniikkivyöhykkeeltä

[fa icon="calendar'] 08.11.2017  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen



Relax! -Nothing is under control

Me ihmiset elämme kontrollin harhasta. Joku enemmän, toinen vähemmän. Jokainen meistä haluaisi kuitenkin olla oman elämänsä kuskin paikalla edes jossain määrin. Miksi sanon harhasta? Koska häviävän pieni määrä elämästämme on oikeasti täysin omissa käsissämme ja täydessä kontrollissamme.

Sarasvuon Jarilta olen oppinut käyttämään työkalua nimeltään “hallinnan ympyrä”, jossa asiat luokitellaan kolmeen luokkaan: voi päättää, voi vaikuttaa, ei voi vaikuttaa. Oma huomio tulisi suunnata ennen kaikkea ensimmäiseen ja hieman toiseen. Kolmanteen ei tulisi uhrata ajatustakaan.

Hyvän elämän, menestymisen, onnellisuuden ja oppimisen uskotaan liittyvän strategiseen ajatteluun, suunnitelmallisuuteen, lykättyyn tarpeentyydytykseen ja kykyyn nähdä edes hieman nenäänsä pidemmälle.

Uskon tähän vahvasti itsekin. Joskus on kuitenkin pakko myöntää, että asiat eivät suju omassa kontrollissa vähäisessäkään määrin. Tuntuu siltä kuin olisi oman elämänsä ajopuu. Stressitasot nousevat ja elämästä tulee selviytymistä.

Miksi elämän pitää olla sellaista? Moni on kuullut kliseisistä mukavuusalueesta ja epämukavuusalueesta. Harva kuitenkaan muistaa, että nämä elämän osa-alueet jakautuvat molemmat vielä kahtia: Mukavuusalue palautumiseen ja rappioon ja epämukavuusalue oppimiseen ja paniikkiin.

Oppiminen tapahtuu epämukavuusalueella, koska kaikki uusi ja vaikea on aluksi epämukavaa ja oppimistilanne on jossain määrin stressaavaa. Toivottavasti oppimisen aiheuttama stressi on positiivista laatua, sillä negatiivinen stressi johtaa varsinkin pidemmän päälle paniikkivyöhykkeelle ajautumiseen. Tällöin oppiminen vaikeutuu huomattavasti ja edellä mainittu selviytyminen alkaa.

Mukavuusalue jakautuu palautumiseen ja rappioon. Ajattele palautumista rankan työsyksyn jälkeisenä joululoman reissuna kanarialle. Viikko lämpöä, köllöttelyä ja hyvää ruokaa tekee hyvää. Taas jaksaa talven yli. Olet palautunut. Jos jäät puoleksi vuodeksi palmun alle siemailemaan värillisiä juomia ja syömään seisovaan pöytään, et ole enää palautumassa vaan pöhöttymässä. Liika on liikaa.

Jos elät elämääsi paniikkivyöhykkeellä, on aika ottaa naksu tai kaksi taaksepäin ja siirtyä takaisin oppimisvyöhykkeelle, jossa kuormitus on sopivaa ja eteenpäin meno mahdollista. Ensimmäinen asia on suojella sitä kapasiteettia, joka sinulla jo on. Miten tämä sitten tapahtuu?

Katso webinaarin “Pois paniikkivyöhykkeeltä” tallenne niin saat tietää! 

Katso webinaarin tallenne täältä.

Tuomo Loukomies


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa