« takaisin

Osa 32 - Putki- vai tippaleipäaivot

[fa icon="calendar'] 04.04.2019  |  Tuomo Loukomies  |  Blogi, Oppiminen, Metataidot

holding-in-memory-P9W8DLS

Kirjoitin 2015-2017 omaksi huvikseni kirjan oppimisesta, jolle en sen jälkeen ole tehnyt mitään. Päätin näiden vuosien jälkeen hyödyntää sitä jollain tavalla ja julkaisen sen nyt blogissani pieninä paloina, ikään kuin jatkokertomuksena.

Antoisia lukuhetkiä tästä hamaan tulevaisuuteen.

Tuomo Loukomies


OSA 32 - Putki- vai tippaleipäaivot

Kuulun siihen ryhmään ihmisiä, josta voidaan hyvällä omallatunnolla käyttää nimitystä putkiaivo. Usein tätä määritelmää käytetään kuvaamaan miehiä ja sillä on hieman humoristinen leima. Kyse ei kuitenkaan ole mistään muusta kuin tarkkaavaisuuden jakamisen taidosta ja häiriöherkkyydestä. Toisille ihmisille on helpompaa usean asian huomioiminen aistien avulla ja työstäminen ajatuksissa yhtä aikaa. Tästä käytetään usein englanninkielistä termiä multitasking. Tämä ominaisuus on hyvä, jos täytyy organisoida kesäjuhlat, jalkapalloturnaus, koiranäyttely tai suurperheen arki. Toinen ääripää taas on yhtä asiaa vuosikausia tutkiva hajamielinen professori, jonka ajatuksiin ei mahdu muuta kuin oma monimutkainen tutkimusongelma. Omaan maailmaansa sulkeutunutta yhden asian osaajaa saatetaan pitää epäsosiaalisena, mutta välttämättä kyse ei ole siitä. Tarkkaavaisuuden suuntaaminen ja ylläpitäminen vain vaativat sitä, että sulkee kaiken muun ulkopuolelle, myös muut ihmiset.

Itselläni tämä vaatimus ulkopuolisen maailman poissulkemisesta johtaa toisinaan epäsosiaaliseen käyttäytymiseen. Työskennellessäni eristäydyn muista ihmisistä ja häiriinnyn helposti jokaisesta keskeytyksestä. Käytän kuulosuojaimia, enkä kuule muiden perheenjäsenten kysymyksiä, vaikka en niitä käyttäisikään. Huomioni on täysin kulloisessakin tehtävässä, vaikkapa tämän kirjan kirjoittamisessa, enkä tällöin pysty huomioimaan muuta.

Itse asiassa minulla on tästä aivan todistusaineistoakin. Laajoissa psykologisissa testeissä, joihin ammattini puolesta mielenkiinnosta osallistuin, arvioitiin kymmentä ajattelun, muistin, tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen osa-aluetta. Profiilissani oli mariaanien haudan kokoinen kuoppa tarkkaavaisuuden jakamisen kohdalla. Naistenlehtien keittiöpsykologiset jutut miesten putkiaivoista ja naisten tippaleipäaivoista pitävät siis ainakin omassa yhden ihmisen kokoisessa tutkimusaineistossani paikkansa.

KYLLÄ, HALUAN OPPIA NOPEAMMIN JA TYÖSKENNELLÄ TEHOKKAAMMIN!


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa