« takaisin

Osa 24 - Oppiminen alkaa motivaatiosta

[fa icon="calendar'] 11.02.2019  |  Tuomo Loukomies  |  Blogi, Oppiminen, Metataidot

girl-and-mom-in-superhero-costume-P6RYCU5

Kirjoitin 2015-2017 omaksi huvikseni kirjan oppimisesta, jolle en sen jälkeen ole tehnyt mitään. Päätin näiden vuosien jälkeen hyödyntää sitä jollain tavalla ja julkaisen sen nyt blogissani pieninä paloina, ikään kuin jatkokertomuksena.

Antoisia lukuhetkiä tästä hamaan tulevaisuuteen.

Tuomo Loukomies


OSA 24 - Oppiminen alkaa motivaatiosta

Ei ole sattumaa, että oppimisen peruspilareista ensimmäisenä esiteltiin motivaatio. Kaikki oppiminen alkaa jonkinasteisesta kiinnostuksesta, tai jos ei kiinnostuksesta, niin ainakin orientaatiosta. Kaikki tiedon vastaanottaminen alkaa aistihavainnosta. Tämä edellyttää tarkkaavaisuuden suuntaamista, mutta tarkkaavaisuuden suuntaamiseen pitää olla halu ja tavoite. Mikäli ihminen ei tietoisesti tai tiedostamatta halua suunnata tarkkaavaisuutta tiettyyn oppimistehtävään tai haasteeseen, hän ei edes raota oppimisen porttia. Kaikki oppiminen alkaa jonkinasteisesta motivaatiosta.

Itse rakennan ajatteluni sen ajatuksen varaan, että kaikessa oppimisessa ja opetuksessa tulee ottaa huomioon ihmisen psykologiset perustarpeet. Autonomia, kompetenssi ja sosiaalisuus. Hyvä opetus- ja oppimistilanne on rakentunut sen ympärille, että oppija kokee itsensä pystyväksi siihen mitä tehdään, hänelle on jonkin verran valinnanvapautta ja hän kokee itsensä osaksi ryhmää tai porukkaa, jolle hän on jonkinlaisessa vastuussa tai vähintäänkin hänellä on mahdollisuus raportoida oppimisestaan: Koululaisella tämän ryhmän muodostavat vanhemmat, luokkakaverit, sisarukset, opettaja yms. Aikuisella ryhmään kuuluvat puoliso, työkaverit, opiskelukaverit ja niin edespäin.

Me kaikki tunnistamme tilanteen, jossa kerromme oppimastamme jollekulle itselle tärkeälle henkilölle tai ryhmälle: “Hei, katsokaa mitä mä opin, oletteko te minusta ylpeitä? Jos te olette, niin minäkin olen”. Tätä tunnetta oppimiskokemuksen motivaattorina ei saa eikä voi aliarvioida.

KYLLÄ, HALUAN OPPIA NOPEAMMIN JA TYÖSKENNELLÄ TEHOKKAAMMIN!


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa