« takaisin

Oppijan 10 virhettä - Osa 9/10 - Yksin puurtaminen

[fa icon="calendar'] 09.12.2016  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen

Yksin puurtaminen

Kannattaako opiskella yksin vai ryhmässä? Peruslähtökohta on aina se, että ihminen on biologisesti laumaeläin. Oppimisessa on erittäin tärkeä muistaa, että osa tiedosta voi olla järkevää omaksua yksin, mutta ikinä sosiaalisuutta ja yhteisön merkitystä ei kannata väheksyä. Oppiminen on aina viimeisteltävä jollain tavalla ryhmässä. Yksin ei päästä ikinä ihan maaliin asti.Käytännössä ihminen usein toimii niin, että hän ajattelee yksin toimimalla keskittyvänsä paremmin oppimiseen. Todellisuudessa voi olla parempi ensin tutustua asiaan yksin, mutta todella nopeasti ottaa rinnalle kanssakulkija tai partneri. Se voi tapahtua nykytekniikalla vaikka jollain nettisovelluksella tai puhelimella. Paras tapa on kuitenkin aina tehdä opiskelu yhdessä kasvotusten sopimalla kalenteriin opiskeluaikoja.

Hyöty ei tule pelkästää siitä, että toinen opettaa toista, vaan se tulee myös eräänlaisesta aivojen “synkronoitumisesta”. Lauri Järvilehdolta opin, että hyvä keskustelu ei ole kuin tennisottelu vaan muistuttaa pikemminkin paritanssia, jossa ihmiset liikkuvat samaa tahtia. Tämä keskusteleva oppiminen on molemmille osapuolille erittäin hyödyllistä. Parasta oppiminen on aina, kun opettaa jotakuta toista. Kun opetat muille, opit itse kaikkein eniten.

Olen käyttänyt sellaista termiä kuin “yhdessä ihmettely”. Usein opiskelijoiden kanssa töitä tehdessäni olen sanonut, että “Hei, en mä sua opeta, vaan ihmetellään yhdessä tätä hommaa. En mäkään kaikkea osaa”. Tästä asenteesta seuraa tasavertainen kanssakulkijuus, joka voi tarkoittaa “mentori”- ajattelua. Yhdessä kulkeminen ja yhdessä ihmettely tuottaa yleensä parhaat tulokset.

Perustakaa opintoryhmiä, -piirejä tai vähintään työskennelkää pareittain, on kyseessä sitten mikä tahansa oppiminen. Muiden ihmisten kanssa opit paremmin, se on varma!

Oppimisvalmentaja

PS. Jätä sähköpostiosoitteesi, jos haluat oppia nopeammin ja hyödyntää koko aivojesi potentiaalin.

Saat heti ymmärtävän lukemisen työkalun, jonka avulla opit nopeammin. Työkalu sisältään videon ja 4 käytännön ohjetta. Klikkaa TÄSTÄ.

Kyllä! Haluan tietää miten voisin oppia nopeammin ja työskennellä tehokkaammin.


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa