« takaisin

Oppijan 10 virhettä - Osa 10/10 - Tosiasioiden kieltäminen

[fa icon="calendar'] 19.12.2016  |  Tuomo Loukomies  |  Oppiminen

Tosiasioiden kieltäminen

Aika usein törmään tilanteeseen, jossa ihmisellä riittää selityksiä sille, miksi ei ole oppinut jotain asiaa. Taustalla voi olla ihan todellisiakin syitä, mutta useammin kyse on tekosyistä. Me ihmiset olemme mestareita selittämään asioita itsellemme parhain päin. Tässä on sinulle metakognitiivinen haaste: analysoi raa´an rehellisesti sitä, minkä takia jokin oppimistehtävä ei onnistu. Ehkä sinulla ei ollut oikeita työkaluja käytössä, mutta vaikkapa ajankäyttöön liittyvät ongelmat ovat aivan varmasti ratkaistavissa. Hyvin harva oppimishaaste on oikeasti niin vaikea ettei sitä voisi selättää, jos suunnittelee tekemisensä ja löytää tarkkaavaisuuden, motivaation ja muistin tekijät, jotka ovat aivan kriittisen tärkeitä. Laita asiat kalenteriin ja tee niistä itsellesi tapoja. Jos toteutat asiat tarpeeksi pieninä paloina, niin yleensä kaikki onnistuu.

Tähän teemaan täytyy lisätä heti tavoitteiden merkitys. Liian korkealle asetetut liian suuret tavoitteet kaatavat monta oppimisprojektia. Tähän liittyy myös Carol Dweckin tutkimus growth mindset ja fixed mindset- ajattelusta. Tunnistakaa fixed mindset itsessänne ja pyrkikää kohti avointa kasvun mentaliteettiä. Anna itsellesi armoa ja anteeksiantoa silloin kun tulee epäonnistumisia. Epäonnistumiset eivät ole henkilöösi kohdistuvia virheitä tai katastrofeja, vaan oppimiskokemuksia. Sinulla on oikeus yrittää uudestaan. Sen takia ei kannata luovuttaa, että on epäonnistunut kerran. Silloin todetaan, että opittiin jotain ja ensi kerralla menee paremmin. Anna itsellesi rohkeasti oikeus epäonnistumiseen.

Oppimisvalmentaja

PS. Jätä sähköpostiosoitteesi, jos haluat oppia nopeammin ja hyödyntää koko aivojesi potentiaalin.

Saat heti ymmärtävän lukemisen työkalun, jonka avulla opit nopeammin. Työkalu sisältään videon ja 4 käytännön ohjetta. Klikkaa TÄSTÄ.

Kyllä! Haluan tietää miten voisin oppia nopeammin ja työskennellä tehokkaammin.


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa