« takaisin

Loukomiehen koulu podcast - Osa 10 Alf Rehn

[fa icon="calendar'] 13.10.2016  |  Tuomo Loukomies  |  Podcast

 Alf Rehn Shownotes

IMG_0479-375699-edited.jpg

Alf Rehnillä on valtavasti annettavaa kenelle tahansa meistä. Alf on Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professori ja hänet tunnetaan innostavana puhujana, kärkevänä keskustelijana sekä kirjailijana. Vuonna 2009 Rehn sai kansainvälistä tunnustusta Thinkers 50 -listalla, jonka nousevien ajattelijoiden joukossa hänen sijoituksensa oli 13.

Alfin viimeisimmät kirjat ovat Vaaralliset ideat, Suunnaton Suomi sekä Unelmien talous. sekä Unelmien talous.

Keskustelimme ensin Bengt Holmströmin Nobel-palkinnosta sekä “tyhmien kysymysten” merkityksestä. Oppimisen ei aina tarvitse olla kivaa, helppoa tai edes ymmärrettävää, joskus on Alfin mukaan haastettava itsensä aivan liian vaikeilla asioilla. 

Alf on tehnyt aamuistaan hetken, jolloin hän lukee rauhassa uutiset ja sähköpostit. Yksi hänen tapansa hallita kiireistä arkeaan on tietää, että ainakin jokin asia, siis uutisten seuraaminen ja mailit, tulee tehtyä joka päivä. Alf käyttää sähköpostia informaation rajaamiseen ja siirtää keskustelut muista medioista sinne.

Alf vaatii usein selitystä sille, miksi jotain asiaa tehdään. Hän on siis kyseenalaistaja. Taannoinen kohu Facebook- kirjoituksesta on hyvä esimerkki siitä, että Alf herättää tunteita ja keskustelua. Keskustelussa kyse oli siis pohjimmiltaan siitä, että professori käytti kirosanoja ja “alatyyliä”. Pienikin sovinnaisuuden rajojen rikkominen saa ihmiset reagoimaan voimakkaasti. Rajojen rikkominen silloin tällöin on luonnollisesti tyylipuhdasta Alfia.

Omaa oppimistaan Alf kuvaa termillä monkey mind, joka tarkoittaa pomppimista asiasta ja aihepiireistä toiseen. Tätä ei voi suositella kaikille, mutta hänellä se on aina toiminut. Alf kertoo olevansa myös hyvämuistinen ja erittäin assosiatiivinen. Toisin sanoen hän luottaa siihen, että langan päät yhdistyvät kun aivot poukkoilevat. Hän muun muassa saattaa kirjoittaa 7-8 tekstiä samanaikaisesti! Tässä Alfia auttaa Ulysses- ohjelma.

Alfin kirjoittamisessa merkille pantavaa on lisäksi se, että hän ei omien sanojensa mukaan tiedä, mitä on kirjoittamassa, vaan hän vain alkaa näpytellä. Editoimalla tekstit muovautuvat lopulliseen muotoonsa . “Ajatus asuu sormissa” on Alf sanonut. Tärkeää on se, että tekee koko ajan jotain. “Suunnittelu on tärkeää, mutta suunnitelmat ovat yhdentekeviä”.

Äärimmäisen itseluottamuksen ja toisaalta epävarmuuden yhdistelmä on melko tavallinen menestyneissä ihmisissä. Amy Chuan kolmatta menestystekijää, eli impulssikontrollia Alf kyseenalaistaa ehkä hieman enemmän. Metakognitiiviset valmiudet ja itsensä ulkopuolelle asettumisen taidon Alf kuitenkin nimeää monen menestyjän taustatekijäksi.

Guruopettajien ja johtajien aika ei Alfin mielestä ole ohi, vaan parhaat opettajat ovat entistä parempia ja suuria guruja löytyy edelleen. Alfin mielestä on jopa yllättävää, että vanhat gurut ovat edelleen kovassa iskussa. Esimerkkeinä Rehn mainitsee Michael Porterin, Seth Godinin, Gary Vaynerchukin, Tony Robbinsin tai Paolo Coelhon. Missä ovat uudet gurut, hän kysyy?

Omaksi guruikseen hän nimeää vanhan zen-mestarinsa sekä professori Claes Gustafssonin. Ajattelijoiksi, joita Alf fanittaa nousevat Marshall Sahllins ja Georges Bataille.

Peliteollisuuden ja valkoisen eliitin ongelmien ratkaisemisen lisäksi innovaatiokeskustelusta puuttuu usein hieman kriittisempi osa, jossa keskityttäisiin maailman todellisten ongelmien ratkaisemiseen. Myöskään vähemmistöjen tai heikommassa taloudellisessa asemassa olevien ongelmiin ei välttämättä resurssoida tarpeeksi. Alf haluaisi nostaa innovaatiokeskusteluun muutakin kuin eliitin ongelmien ratkaisemisen.

Get_it_on_iTunes_Badge_FI_0209_kopio.png

Tilaa pieni tervehdys minulta, joka saapuu joka keskiviikko. Saat sen jättämällä mailisi osoitteeseen www.loukomies.fi . Jos pidät jutuistani, jaa podcastia ja blogia eteenpäin ja vinkkaa kavereille! Olen nöyrästi kiitollinen pienestäkin avusta. Kasvatetaan oppimisesta kiinnostuneista oma heimomme! Moni on jo liittynyt. Kiitos teille.

Tuomo Loukomies

PS. Jätä sähköpostiosoitteesi, jos haluat oppia nopeammin ja hyödyntää koko aivojesi potentiaalin.

Saat heti ymmärtävän lukemisen työkalun, jonka avulla opit nopeammin. Työkalu sisältään videon ja 4 käytännön ohjetta. Klikkaa TÄSTÄ.

Kyllä! Haluan tietää miten voisin oppia nopeammin ja työskennellä tehokkaammin.


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa