« takaisin

Osa 27 - Emme voi oppia sellaista, jota emme tiedosta

[fa icon="calendar'] 04.03.2019  |  Tuomo Loukomies  |  Blogi, Oppiminen, Metataidot

baby-boy-learning-to-walk-with-help-of-father-X5J9VN3 

Kirjoitin 2015-2017 omaksi huvikseni kirjan oppimisesta, jolle en sen jälkeen ole tehnyt mitään. Päätin näiden vuosien jälkeen hyödyntää sitä jollain tavalla ja julkaisen sen nyt blogissani pieninä paloina, ikään kuin jatkokertomuksena.

Antoisia lukuhetkiä tästä hamaan tulevaisuuteen.

Tuomo Loukomies


OSA 27 - Emme voi oppia sellaista, jota emme tiedosta

 

Tarkkaavaisuudeksi kutsutaan niitä kognitiivisia prosesseja jotka mahdollistavat tavoitteellisen toiminnan suhteessa ulkopuoliseen maailmaan. Lyhyesti ilmaistuna tarkkaavaisuus on huomion kohdistamista johonkin ulkoiseen kohteeseen tai toimintaan.

Tarkkaavaisuus on kaiken oppimisen ja tavoitteellisen toiminnan perusedellytys. Sen vuoksi motivaation jälkeen tarkkaavaisuuden voidaaan katsoa olevan oppimisen talon neljästä nurkasta seuraava. Se, mihin suuntaamme huomiomme, on mahdollista muistaa, prosessoida ja oppia.

Tarkkaavaisuus on tiedonkäsittelyprosessin alkupiste, jota tarvitaan aistihavainnon tiedostavaksi aikaansaamiseksi. Tiedostettu aistihavainto taas on oppimisprosessin ehdoton edellytys. Emme voi oppia sellaista, jota emme tiedosta. Tai tottakai voimme, ja opimme. On olemassa paljon tiedostamatonta oppimista ja tiedostamattomia havaintoja, jotka vaikuttavat toimintaamme. Hyvä esimerkki tästä on mainonta, jolla markkinoija yrittää vaikuttaa pääsääntöisesti ihmisen tiedostamattomiin ajatus- ja päätöksentekoprosesseihin. Myös lapsi ja erityisesti vauvaikäinen oppivat jatkuvasti tiedostamattaan ja vaistonvaraisesti.

Jos tietoinen ja tiedostamaton mieli kiinnostaa (tottakai kiinnostaa!), niin aiheesta löytyy lukemattomia hyviä kirjoja. Alan bestseller on Daniel Kahnemanin “Thinking fast and slow”, jossa esitellään erittäin havainnollisesti ihmismielen kaksoisprosessointiteoriaan (dual processing theory) pohjautuvat systeemi 1 ja systeemi 2. Jako, joka ajatteluamme, tarkkaavaisuuttamme ja päätöksentekoamme hallitsee.  Systeemi 1 tarkoittaa intuitiota; alitajuista ja automaattista ajattelua ja systeemi 2 taas järkeilyyn ja tietoiseen mieleen perustuvaa ajattelua. Suomalaisista kirjoista voisi suositella vaikkapa Joni Martikaisen kirjaa “Älä usko kaikkea mitä ajattelet”. Myös Malcom Gladwellin kirja “Flash- (välähdys)” syventyy tiedostamattoman ajattelun voimaan.

KYLLÄ, HALUAN OPPIA NOPEAMMIN JA TYÖSKENNELLÄ TEHOKKAAMMIN!


Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa